Aylık arşiv 15 Mart 2017

ileroot

Verisign SSL

İnternet veya bilgisayarlar hakkında azda olsa bilgisi olan bir kişinin verisign veya symantec isimlerini duymamış olması çok düşük bir ihtimaldir. Bu iki isimde bilgisayar ve internet güvenliği konusunda her zaman öncü olmuş, ilk geliştirmeleri her zaman kullanıcılarına en önde sunmuşlardır. SSL sertifikası konusunda da  Verising ssl yine en güvenilir ve büyük e-ticaret siteleri ve yüksek prestijli kamu projeleri tarafından en çok kullanılan ssl sertifikası olmaktadır. Verising ssl ürünleri 2011 yılında verising firmasının ssl biriminin symantec tarafından alınması ile birlikte symantec ssl adı ile üretilmektedir.

Verising ssl ürünleri, diğer ssl sertifikalarına oranla daha çok güvenliğe önem vermekte, bu nedenle sertifika üremi esnasında da kurumsal doğrulama yapmaktadır. Bu nedenledir ki, online bankacılık, büyük e-ticaret siteleri, önemli kamu kuruluşları internet sitelerini ziyaret eden kişilerin bilgilerini bu sertifikalar ile koruma altına almaktadır.

Verising ssl, güçlü koruma sisteminin yanı sıra tanınmışlığı, bilinirliliği ve arama motorlarında sitenizin açıklamasının yanında gösterilen koruma mührü ile internet sitelerinin daha çok ziyaret edilmesini sağlar. Verising imzası görülen bir site mutlaka belgeler ile doğrulanmış ve sonrasında sertifika üretilmiş bir sitedir. Belirtilen sebepler internet sitesine ayrı bir prestij kazandırır.

Alan adı doğrulama ile alınabilen sertifika türünü bünyesinde barındırmayan verising ssl ürünlerinde, bir alan adını koruyan Safe Sit SSL, bir alan adını alt alan adları ile birlikte koruyan Wildcart SSL ve 1-25 alan adını koruyan EV SSL seçenekleri mevcuttur.

Tüm sertifika ürünleri ile birlikte dinamik site mührü verilmektedir. Bunun yanı sıra EV ssl sertifikalarında yeşil bar özelliği bulunmaktadır.

Eğer büyük bir proje için bir internet sitesi sahibiyseniz, verising ssl sertifikaları güvende olmanızı sağlayacaktır. Verising ssl sertifikası sahibi olmak için sertifika ürünleri içerisinde sitenize uygun olanı seçerek gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapmanız gerekmektedir. Kurum doğrulama işlemlerinin tamamlanması ile birlikte sertifikanız üretilecek ve verising yani symantec isminin sağladığı güven ve prestijden faydalanmaya başlayacaksınız. Sertifika başvurusu ve kurulumu hakkında sertifikayı alacağınız firmanın danışmanlarından destek alabilirsiniz.

ileroot

Ücretsiz SSL

SSL sertifikası alırken amacımız, internet sitemizi ziyaret eden kullanıcıların yani müşterilerimizin bilgilerini koruma altına almak ve sitemize olan güveni arttırmaktır. İnternet sitemizi ziyaret eden kullanıcı, https:// veya kilit işaretini gördüğünde, yeşil barı gördüğünde veya internet sitemizin her hangi bir yerindeki ssl sağlayıcısına ait mührü gördüklerinde bilgilerinin güvende olduğunu anlamaktadırlar. Günümüzde son derece yaygın olan ssl sertifikaları internet siteleri için olmazsa olmaz gibi görülmekte. Tabii ki bilgi amaçlı siteler veya ziyaretçisi ile bilgi alış verişi yapmayacak olan sitleler için gerekli olmasa da internet sitesinin güven vermesi için yine de ücretsiz ssl arayışları olmaktadır.

Bilindiği gibi bir şey bedavaysa iyi değildir veya reklam amaçlı bir süreliğine bedavadır. Bedava ssl sertifikası içinde aynı durum söz konusudur. Elde edeceğiniz ücretsiz ssl sertifikası ya kısa süreliğine deneme amaçlı kullanımınız için olacaktır veya tam verimli olmayan bir ssl sertifikası olacaktır.

Bedava ssl elde etmek için ilk yöntem kendinizin üretebileceği bir ssl sertifikasıdır. Bir web sunucunuz ve gerekli yazılımlarınız var ise free ssl sertifikası yani ücretsiz sertifika elde edebilirsiniz. Ya da hosting veya domain firmanız sizin adınıza ücretsiz ssl sertifikası üretebilir. Fakat, bu tür sertifikaların oluşturacağı anahtarlar rahatlıkla çözülebilecek ve tahmin edilebilecek düzeyde olmaktadır. Ayıca bu sertifikaların tarayıcı sorunu olabilmektedir. Bu tür ssl sertifikaları kullanıcıları ile arasında veri alışverişi yapmayacak olan siteler için kullanılabilecek olsa da ticaret siteleri ve yüksek düzeyde koruma gerektiren internet siteleri için uygun değildir.

Bazen, ssl sertifika sağlayıcıları ürünlerini tanıtmak ve internet sitesi sahiplerinin ürünlerini incelemesine olanak vermek amacıyla belirli bir süreliğine ücretsiz ssl sertifikası hizmeti sunmaktadırlar. Bu sertifikalar, ücretli alınan sertifikalar ile aynı özelliklere sahip olup, ücretsiz kullanım süresi dolduğunda söz konusu sertifikayı ücreti karşılığında uzatmanız veya iptal etmeniz gerekmektedir.

Ücretsiz veya ücretli SSL sertifikaları hakkında daha detaylı bilgiyi birlikte çalışmış olduğunuz hosting, domain veya ssl ağlayıcı firmanızdan alabilir, ssl sertifikası alma, kurulum ve kullanımı hakkında yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.

ileroot

Thawte SSL123

Bilgisayar ve internet güvenliğinin öncü firmalarından Symantec’in sahibi olduğu thawte sertifika sağlayıcısının, orta ölçekli şirketler, e-posta ve diğer web tabanlı hizmetler için ürettiği thawte ssl123, en çok tercih edilen sertifikalar arasındadır.

SSL sertifikaları, bir internet sitesinin olmazsa olmazıdır. Bir internet kullanıcısı internet sitesini ziyaret ettiğinde, eğer bu internet sitesi ile bir veri alışverişinde bulunacaksa ilk bakacağı konu sitenin güvenilir olup olmadığını kontrol etmektir. SSL sertifikaları bu noktada kullanıcıların verilerini şifreleyerek sunucuya gönderen, internet sitesinin doğruluğunu sağlayan anahtarlardır. İnternet kullanımının hızla yayıldığı günümüzde, kullanıcılar da her geçen gün internet hakkında bilinçlenmektedir.

Kullanıcı internet sitesine giriş yaptığında ssl sertifikasının olup olmadığına dair işaretleri kontrol ederek bilgilerinin korunup korunmadığını anlamaktadır. İnternet sitesinin ssl sertifikaları ile korunması başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Hatta korumasız bir internet sitesinin başarılı olması mümkün değildir.

Başlangıç seviyesindeki e-ticaret siteleri veya verilerin şifrelenmesi gereken diğer web tabanlı projeler için ekonomik ve son derece güvenli sertifikadır. thawte ssl123 kök sertifika olma özelliğine sahip tek sertifikadır. Bunun anlamı,  işletim sisteminize başka her hangi bir sertifika yüklemenize gerek kalmamasıdır.

Thawte ssl123 sertifikası %99 tarayıcı uyumluluğu sağlamaktadır. Bütün bankalar ile uyumluluk gösteren bu sertifikalar başvurudan itibaren 2 saat içerisinde üretilerek teslim edilebilmektedir. Almış olduğunuz sertifikanız ile birlikte dinamik site mührü de ücretsiz olarak verilmektedir.

Orta ölçekli bir şirket veya web tabanlı bir projeniz için  internet sitesi açmayı düşünüyorsanız, sitenizin korumasını sağlamak için Thawte ssl123 sertifikanızı   internet üzerinden müracaat ederek anında alabilir ve dinamik site mührü ile birlikte güvenle kullanabilirsiniz.

ileroot

Thawte SSL

Thawte,  Güney Afrika merkezli kurulan fakat 2000 yılında Symantec’in bünyesine katılan, SSL sertifika ürünleri üreten bir firmadır. Dünya üzerinde oldukça yaygın olan thawte ssl yaklaşık 240 ülkede kullanılmaktadır.

Bilindiği gibi bir internet sitesinin kullanıcıları ile arasında olan veri paylaşımlarının, kullanıcıların bilgi güvenliği için şifrelenerek yapılması gerekmektedir. Bu şifreleme işlemleri ve internet sitesinin doğrulanması işlemi ssl sertifikaları aracılığı ile yapılmaktadır. Kullanım alanına göre farklı türlerde üretilen ssl sertifikaları, symantec çatısı altında güven veren thawte ssl tarafından da üretilmekte ve düşük maliyetler ile kullanıma sunulmaktadır.

Sadece bir alan adını korumak için belge gerektirmeden, sadece alan adı doğrulama ile alınabilen, orta ölçekli şirketler ve diğer web iletişim platformları için kullanılabilen SAN sertifikaları, birden fazla alan adı ve alt alan adlarını korumak için, büyük ölçekli işletmeler ve çok daha güçlü koruma gerektiren internet siteleri için üretilen wilcard sertifikaları ve bir alan adını korumak ve kurum onaylı üretilebilen EV ssl sertifikaları thawte ssl tarafından üretilebilmektedir.

Düşük ücretli sertifika üretimi ile en çok tercih edilen sertifika sağlayıcıları arasında olan thawte de, dinamik site mührü ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Ücretsiz sunulan dinamik site mührü ve sunulan yüksek güvence bedeli ile rakiplerinden bir adım öne çıkmaktadır.

Eğer bir alan adının korunması için bir sertifika ihtiyacınız varsa Thawte SSL 123, bir alan adı ile birlikte alt alan adlarını da korumak isterseniz Thawte Web Server Wilcard SSL, kurumunuzun doğrulandığını da gösteren ve kullanıcılara son derece güvende olduklarını hissettiren bir koruma isterseniz Thawte Web Server  EV SSL sertifikalarını tercih edebilirsiniz.

Thawte SSL 123 sertifikası tüm bankalar ile uyumludur. Hiçbir belge gerektirmeden alınabilecek bu sertifikalar 2 saat içerisinde üretilmektedir ve sertifika ile birlikte dinamik site mürü ücretsiz olarak verilmektedir.

Thawte Web Server Wilcard SSL ile alan adınızın tüm alt alan adları ile birlikte koruma altına alabilirsiniz. Çok yüksek güvenlik gerektirmeyen tüm siteler için uygun olan bu sertifikalar tüm bankalara uyumludur ve dinamik site mührü ücretsiz olarak sunulur. Sertifika süresince veri kayıplarına karşı sigortalıdır.

Thawte Web Server  EV SSL, kurum doğrulama ile alınan ve yeşil adres çubuğu ile kendisini kullanıcılara gösteren son derece güvenlikli sertifikalardır. SSL sertifikaları arasında en güvenilir sertifika olan EV SLL sertifikaları internet sitesine olan güveni arttırmaktadır.

İnternet sitenizin türüne göre belirlediğiniz Thawte  ssl sertifikanızı internet üzerinden satın alabilir ve dinamik site mührü ile kullanıcılarınıza bilgilerinin symantec güvencesi altında olduğunu hissettirebilirsiniz.

ileroot

Symentec SSL

1982 yılında kurulan symantec, ülkemizde ve tüm dünyada en çok bilinen bilgisayar ve internet güvenliği firmalarından biridir. Özellikle Norton antivirüs programı ile adını duyuran symantec, verisng ssl’yi de bünyesine katmasıyla SSL pazarında da symantec ssl ile yerini almıştır. Ücret ve hizmet kalitesi karşılaştırıldığında ve bilgilerin şifrelenmesi konusunda gösterdiği çözümler symantec ssl’nin her zaman önde olmasını sağlamıştır.

Bilindiği gibi SSL sertifikası, internet üzerinde internet sitesi ile kullanıcı arasındaki bilgi alış verişini koruyan, bilgilerin şifrelenerek iletilmesini sağlayan, bu bilgilerin başkalarının eline geçmesini önleyen internet protokolleridir. Kullanıcıları bilgi paylaşımı yapmak zorunda olan internet siteleri bu bilgileri güvence altına almak ve korumak zorundadır. Bu koruma kullanıcıların güvenliği ile birlikte internet sitesinin güvenirliliği açısından gereklidir.

İnternet sitleri türlerine göre kategorilere ayrılabilmektedir. Forum siteleri, bloglar, paylaşım siteleri, e-ticaret siteleri, resmi kurumlar, bankalar gibi farklı kategoride ve farklı düzeyde güvenlik önlemleri gerektiren internet siteleri bulunmaktadır. Eğer internet siteniz yüksek düzeyde güvenlik gerektiren, online alışveriş sitesi veya yüksek prestijli kurum ise symantec ssl sertifikaları tam da sizin siteniz için üretilmektedir. Symantec, sertifikaları üretirken kurum doğrulamasına önem vermektedir. Alan adı ile üretilen ssl sertifikaları symantec bünyesinde bulunmamaktadır. Bu özellik symantec firmasının tüm enerjisini yüksek güvenlik gerektiren sertifikalara harcamasını sağlamaktadır.

Symantec SSL sertifikası ile korunan bir internet sitesi, arama motorlarında site açıklamasının yanında dinamik site mührü görünmektedir. Bu sayede internet kullanıcısı daha sitenizi ziyaret etmeden sitenize karşı güven kazanmaktadır. Symantec isminin insanlar üzerinde bırakmış olduğu olumlu ve koruyucu olma izlenimleri ve büyük projelerde hep isminin yer alması,  internet sitenize ayrı bir prestij kazandıracaktır.

Symantec SSL sertifika türleri arasında, bir tek alan adını koruyan Safe Sit SSL, bir alan adını tüm alt alana dları ile birlikte koruyan Wildcard SSL ve bir çok alan adını aynı anda koruyan EV SSL ürünleri bulunmaktadır. Tüm sertifikalar kurum doğrulaması sonucunda verildiği için başvuru esnasında belge ile müracaat etmeniz gerekmektedir.

Symantec SSL sertifikaları günümüzde 256 bitlik şifreleme yapmaktadır. Tarayıcıların %99’u ile uyumlu olan bu sertifikalar sertifika türüne göre 1.500.000$’a kadar sigorta bedeli sunmaktadır. Sadece EV SSL sertifika türünde sunulan yeşil bar özelliğinin yanısıra tüm sertifika türlerinde dinamik site mührü verilmektedir.

ileroot

SSL

Bir internet sitesi, ziyaretçileri ile kendi sunucuları arasında yapılacak olan veri transferlerinin güvenliğini sağlamak zorundadır. Aksi halde kişisel bilgiler 3. şahısların eline geçme ihtimalinin yanı sıra, henüz internetin güvenliği konusunda endişeli yaklaşan halkımız tarafından  internet sitesine olan güven kaybolabilir ve bu durum internet sitesinin başarısız olmasına yol açabilir. Bir internet kullanıcısı ile bir internet sayfası arasındaki veri transferinin güvenliği ssl ile sağlanmaktadır.

Secure Sockets Layer (Güvenli Giriş Katmanı) yani kısa adı ile ssl sertifikası,  bir server ile bu serverdan faydalanmak isteyen kullanıcı arasındaki veri transferini şifreleyerek gönderen ve bu sayede kullanıcı ile server arasındaki süreçte bilgilerin 3. kişilerin eline geçmesini  önleyen, 3. kişilerin eline geçse dahi şifrelenmiş olduğu için çözülmesini önleyen bir teknolojidir. En yaygın şekilde bir internet kullanıcısının internet tarayıcısı (explorer, yandex, chrome v.b.) ile internet sitesinin sunucuları arasındaki bilgi alış verişini şifrelemede kullanılmaktadır.

Bir internet kullanıcısı, internet sitesine girdiği zaman eğer internet sitesi ssl ile korunuyorsa tarayıcıda internet sitesinin isminin önünde https yazar ve bu ibare kullanıcıya bilgilerinin güvende olduğunu hissettirir. Bu işlem esnasında internet sitesi sunucusu tarayıcıya sertifika bilgilerini iletir. Tarayıcı da ssl sertifika sağlayıcısından adres ve tarih bilgilerini doğrulamasını talep eder. Adres ve tarih bilgilerinin doğrulanması ile birlikte tarayıcıya oturumun güvenli olduğu bildirilir ve bu durum tarayıcıda ssl sertifikası türüne göre yeşil kilit, firma ismi veya logosu gibi işaretlerle belirtilir.

İnternet sitenizin kullanım amacına göre farklı özelliklerde seçim yapabileceğiniz ssl’de veri şifreleme kalitesi, kullanılan anahtarın uzunluğuna göre değişmektedir. Kullanılan şifrelemede ki bit uzunluğu ne kadar fazla olursa  üretilebilecek anahtar sayısı da o kadar fazla olacağı için şifrelerin çözülmesi zor olacaktır. Günümüzde en güvenilir şifreleme türü 128 veya 256 bitlik ssl sertifikası ile yapılmaktadır.

Bir internet sitesi sahibiyseniz sitenize göre en iyi ssl sertifikası seçerken, ssl türlerini ve hangi amaçla kullanıldıklarını inceledikten sonra seçtiğiniz ssl’nin karşısındaki ssl satın al linkine tıklayarak kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. ssl sertifikası iki farklı kategoride incelenebilmektedir.

Birinci kategori olan doğrulama türüne göre ssl sertifikaları 3 farklı türden oluşmaktadır.

  1. DV (Domain Validation) SSL: Bu tür sertifikalar belge gerektirmeden anında kullanılabilmektedir. Daha çok başlangıç seviyesindeki ve çevrimiçi satış yapmayan internet siteleri, forumlar ve bloglar için kullanılmaktadır.
  2. OV (Organization Validation) SSL: DV ssl’lere oranla çok daha fazla güvenlik sağlayan sertifika türü olduğu için kullanıcılarının bilgi güvenliğine önem veren kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Sertifikanın doğrulama sürecinde sertifika sahibi firmanın bütün bilgileri tek tek doğrulanır. Üretilmesi esnasında belge gerektiği için 1-2 günlük bir sürede üretilebilmektedir.
  3. EV (Extended Validation) SSL : DV ve OV sertifikalarının tüm özelliklerini bünyesinde barındıran bu sertifikalar, tarayıcıda yeşil içerisinde kurumun unvanını da kullanıcılara gösteren genişletişmiş doğrulamaya sahip sertifikalardır. En detaylı şekilde doğrulama yapan sertifika türüdür.

İkinci kategori ise kullanım alanına göre ssl türleri de 3 adettir.

  1. Tek Domain / Standart SSL : Sadece bir domain için kullanılabilen sertifikalardır. Alt domainleri kapsamamaktadır.
  2. Multi Domain SSL : Birden fazla domainin tek sertifika ile şifrelenmesini sağlayan sertifikalardır.
  3. Kullanılan domainin tüm alt domainler ile birlikte şifrelendiği sertifikalardır.

İnternet sitenizin ihtiyacına göre yukarıda belirtilen sertifika türlerinden birini seçerek ssl sertifikası satan firmaların internet sitelerinden online olarak ssl sertifikası alma başvurusu yapabilirsiniz. Yapılan başvurunuz sertifika türüne göre anında veya belge gerektiren durumlarda belgelerin teslimi ile firmanız tarafından üretilecektir. Sertifika ücretleri, sertifika türüne göre değişiklik göstermektedir. Sertifika işlemleri ile ilgili ssl sertifikası alacağınız firmanızdaki danışmanlar her konuda size yardımcı olacaktır.

ileroot

SSL Sorgulama

İnternet sitelerinin müşterilerinin bilgilerini güvence altına almak için sitelerinde bulundurmak zorunda olduğu ssl sertifikaları bilindiği gibi kullanıcılar ile internet sitesi arasındaki veri akışını şifreleyerek gerçekleştirir ve bu sayede bilgilerin başka kişilerin eline geçmesini önlemiş olur. Bir internet sitesinin var olabilmesi için, bir internet kullanıcısının da internet sitesine güvenebilmesi için en önemli kriterlerden biri olan ssl sertifikaları ssl sorgulama ile öğrenilebilmektedir.

İster bir internet sitesi sahibi olun isterseniz de bir internet kullanıcısı olun ssl sertifikası sorgulama ile internet sitesinin ssl sertifikasının aktif olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hatta internet sitesi sahiplerinin ssl sertifikası satın aldıkların ilk yapması gereken işlem ssl sertifika sorgulama aldıkları ürünün faaliyete geçip geçmediğini kontrol etmektir. Bu sorgulama ile ssl sertifikasının çalışıp çalışmadığını, sunucunun güvenlik sorunu lup olmadığını ve sertifika bitiş süresini görebilirsiniz.

Yine bir internet kullanıcısı, girmiş olduğu internet sitesinin güvenliğinden şüphe duyuyorsa, ssl sorgulama ile internet sitesinin güvenliği sağlayıp sağlamadığını öğrenebilir.

Normalde ssl sertifikasına sahip bir internet sitesinin ismi tarayıcıda https:// yazısı ve yanında kilit resmi ile kendisini belli eder. Ayrıca, internet sitesinin türüne ve sertifikasına göre yeşil adres satırı veya ssl sağlayıcısının mührü de internet sitesinde yer almaktadır. Ancak bazı internet siteleri söz konusu mührü sitelerine manuel olarak ekleyebilmekte, yanıltıcı bilgiler yazabilmekte ve kullanıcıları yanıltabilmektedir.

İnternet sitenizin veya kullanmış olduğunuz internet sitesinin ssl sertifikası ile korunup korunmadığını anlamanın en sağlam yolu, internet üzerinden online olarak yapılabilen ssl sorgulamadır. Bu işlem için ssl sertifikası sorgulama ekranına sorgulamak istediğiniz internet sitesinin adını yazmanız ve sorgula linkine tıklamanız yeterlidir. Sorgulama sonucunda, sitenin ssl sertifika sağlayıcısı, güvnli olup olmadığı, ssl sertifikası bitiş tarihi gibi bilgileri görebileceksiniz.

ileroot

SSL Nedir Ne İşe Yarar

İnternet kullanıcıları, internet üzerindeki işlemlerinde güvenliğe son derece önem vermekte ve genellikle kendilerini güvende hissettikleri internet siteleri ile etkileşimlerini sürdürmektedirler. İnternet sitesini ziyaret eden kullanıcı, tarayıcısında kilit simgesi, yeşil bar, https:// ibaresi veya sitenin koruma altında olduğunu gösteren mühür arar. Bir çok kez duymuşuzdur, “Bilgileriniz 128 bit veya 256 bit SSL ile korunmaktadır”. Bu ibareyi gördüğümüzde bilgilerimizin güvence altında olduğunu düşünürüz. Peki SSL nedir ne işe yarar? Bilgilerimizi nasıl korur?

SSL nedir diye baktığımızda, SSL sertifikası, bir internet sitesini ziyaret eden bir internet kullanıcısı ile internet sitesi sunucuları arasındaki veri akışını şifreleyen, internet kullanıcısının bilgilerinin 3. kişilerin eline geçmesini önleyen, 3. kişilerin eline geçse bile şifreli olduğu için okunmasını önleyen internet protokolleridir.

İngilizce Secure Sockets Layer kelimesinin kısaltması olarak alınan SSL dilimizde Güvenli Giriş Katmanı anlamına gelmektedir.  İnternet sitesi kullanıcısı, tarayıcısına internet sitesinin ismini yazdığında, tarayıcı internet sitesi sunucusundan ssl sertifikasını doğrulamasını talep eder.  SSL sertifikasının adres ve tarih bilgilerinin sunucu tarafından doğrulanmasını takiben internet tarayıcısı, internet kullanıcısına oturumun güvenli olduğunu, ssl sertifikasının türüne göre yeşil kilit, firma ismi, ssl sertifikası sağlayıcısının site mührü gibi işaretlerle bildirir.

Bu doğrulamadan sonra internet kullanıcısının, ilgili internet sitesine vereceği bilgiler şifrelenir ve bu şifreleri sadece internet sitesinin sunucusu çözebilir. Şifreleme işlemleri bilgisayar dilinde 0 ve 1 rakamlarını içeren ve bit olarak tabir edilen anahtarların üretilmesi ile gerçekleşir. Bu sistemde 1 bit bir rakamı temsil eder ve 0 veya 1 değerini alabilir. Günümüzde en çok kullanılan 256 bitlik bir şifreleme demek, yan yana gelecek olan 256 adet rakamla bilgilerin şifrelenmesi demektir. Bu şekilde şifrelenen bilgilerin günümüz teknolojilerinde çözülmesi çok zor ve maliyetli olmaktadır.

SSL ne demek kısaca anlattıktan sonra internet sitesi sahipleri için hangi ssl sertifikası almaları gerektiğine kısaca değinelim.  Bir internet sitesi sahibi, sitesinin başarılı olması, ziyaretçileri veya müşterilerinin artması ve siteye güvenmesi için kullanıcıların bilgilerini güvence altına alması gerekmektedir. Bu amaçla SSL sertifikalarının türüne göre çeşitli alternatiflerden internet sitenize uygun olanı seçmeniz gerekmektedir.

SSL sertifikaları doğrulama türüne göre ve kullanım alanına göre 2 kategoride toplanmaktadır. Birinci kategori olan doğrulama türüne göre ssl sertifikaları:

  • DV (Domain Validation) SSL: Bu sertifikalar çevrimiçi satış yapmayan, bloglar, forumlar gibi az güvenlik gerektiren internet siteleri için kulanılmaktadır ve her hangi bir belge gerektirmeden anında üretilebilmektedirler.
  • OV (Organization Validation) SSL: Bu sertifikalar kullanıcı güvenliğinin daha üst düzeyde olması gereken siteler içindir. Sertifika üretimi esnasında talep eden firmanın bütün bilgileri belgeler ile tek tek doğrulanır.
  • EV (Extended Validation) SSL : En üst düzey güvenliği sağlayan bu sertifika türünde, sitenin güvenli olduğu tarayıcıda yeşil içerisinde kurumun unvanı ile birlikte kullanıcılara gösterilir.

İkinci kategori ise kullanım alanına göre ssl türleri de 3 adettir.

  • Tek Domain / Standart SSL : Sadece bir domain için kullanılabilen sertifikalardır. Alt domainleri kapsamamaktadır.
  • Multi Domain SSL : Bir sertifika ile birden fazla domaini koruyan sertifikalardır.
  • Wildcard SSL :Bir domaini tüm alt domainleri ile birlikte koruyan sertifikalardır.

İnternet sitenizin ihtiyacına göre, ssl sertifikası için çalıştığınız firma ile de görüşerek en uygun seçeneği belirleyerek alabilirsiniz. SSL nedir ne işe yarar başlıklı yazımız son bölümünde ssl sertifikasının zorunluluğundan ziyade internet sitenizin başarısı için gerekli olduğunu belirtmek isteriz.

ileroot

SSL Kontrol

Bilindiği gibi ssl sertifikaları, internet kullanıcılarının bilgilerini şifreleyen, ilgili internet sitesine şifrelenmiş hali ile ileten protokollerdir. İnternet kullanıcıları bir internet sitesinden alış veriş ederken, alacakları üründen önce internet sitesinin güvenli olup olmadığını kontrol etmektedirler. Alış veriş yapacakları internet sitesine girdiklerinde tarayıcılarının veya koruma programlarının kullanıcıyı güvensiz site olarak uyarması, işleme devam edilmemesine sebep olmaktadır. Böyle bir durumda ssl kontrol işlemi ile sitenin verileri koruyup korumadığı öğrenilebilmektedir.

Ssl kontrol işlemi, sadece kullanıcılar için değil internet sitesi sahiplerinin, sertifikalarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek içinde kullanılmalıdır. Farkında olmadan süresi dolan bir ssl sertifikası müşterilerinizin uzaklaşmasına sebep olacaktır.

Bir internet sitesinde ssl sertifikasının olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki tarayıcıdaki kilit simgesidir. Bir çok tarayıcıda güvenli bir bağlantı kurulduğunda, tarayıcının özelliğine göre sağ veya sol üstte veya altta bir kilit simgesi belirir. Bu kilit simgesi ile birlikte http:// yazısı https:// olarak görülmektedir. Bu iki işaret yoksa bağlantınız güvenli değildir demektir. Bu iki işaret varsa, bağlantınızın güvenli olup olmadığından tam olarak emin olmanız için kilit simgesine tıklamanız ve sertifika bilgilerini incelemeniz gerekmektedir. Sertifika veriliş tarihi, süresi, firma ismi gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.

Ayrıca bazı ssl sertifikaları ile internet sitelerine site mührü sağlanmaktadır. Sitenin her hangi bir yerinde ssl sağlayıcısına ait mührü görmeniz bu sitenin o sağlayıcı tarafından koruma altında olduğunu belirtmektedir. Yine bu mühürde de sertifika tarihleri ve şirket bilgileri yer alabilmektedir.

İnternet sitesini inceleyerek yapılabilecek ssl kontrol işlemi bazen yeterli olmamaktadır. Çünkü bazı art niyetli kişiler özellikle site mührüne benzer resmi sitelerine ekleyerek koruma altında olduklarını izlenimini verebilmektedirler. ssl kontrol işlemini ayrıca ssl kontrol hizmeti sunan sitelerden veya ssl sertifika sağlayıcılarının internet siteleri üzerinden de yapabilirsiniz.  Bu sitelerdeki ssl sorgu ekranına ilgili internet sitesinin ismini yazdığınızda sertifika bilgileri karşınıza çıkacaktır. Buradan internet sitesinin koruma altında olup olmadığı, hangi sertifikayı kullandığı, sertifika süresi gibi bilgileri görebilirsiniz.

Bir internet kullanıcısı iseniz bilgi alış verişinde bulunduğunuz internet sitesinin koruma altında olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Çünkü buraya vermiş olduğunuz bilgiler başkalarının eline geçebilir. Koruma altındaki bir sitede bilgileriniz güvence altında olacaktır. Eğer, bir internet sitesi sahibiyseniz mutlaka internet sitenize uygun ssl sertifikası alarak kullanıcıların bilgi güvenliğini sağlamalı ve internet sitenize olan ilgiyi arttırmalısınız.

ileroot

SSL Fiyatları

Bir internet kullanıcısı ile internet sitesi sunucuları arasındaki veri akışını şifreleyerek koruma altına alan ssl sertifikaları, kullanılan sertifikanın türüne göre ve sertifika sağlayıcısına göre farklı fiyatlarda üretilmektedir. Ssl fiyatları, ürünün markasına, sertifika türüne, sağlamış olduğu ek avantajlara göre değişmektedir.

Her hangi bir firmanın her hangi bir türdeki ssl sertifikası, temelde diğer bir markanın aynı türdeki ssl sertifikası ile aynı şifreleme yapmaktadır. İşlem açısından hiçbir fark olmamasına rağmen, marka stratejileri, sağlanan ek avantajlar gibi nedenler fiyatların değişken olmasına sebep olmaktadır.

Ssl sertifikası fiyatları online olarak, sertifika üreten veya aracılık eden firmaların internet siteleri üzerinden öğrenilebilir ve karşılaştırma yapılabilir. İnternet sitenizin ihtiyacı olan sertifika türüne karar verememeniz durumunda sertifika alımı yapacağınız firmanın danışmanları size seçim yapmanızda yardımcı olacaktır.

Ssl sertifika fiyatları arasında en ucuz olarak tek domain için koruma sağlayan ve sadece doman doğrulama ile 1-2 dakika içerisinde üretilebilen SAN sertifikalarıdır. Bu sertifikaların ücretleri de yine markaya göre değişmektedir.

Sertifika sağlayıcısı olarak bilinen hemen hemen her marka, her sertifika türünde hizmetler sunmaktadır. Bu nedenle ssl sertifikası fiyatı belirlemek için tüm markaların ürünlerini incelemek ve ona göre karar vermek gerekmektedir.