Gelişen teknoloji sayesinde yıllardır görmediğimiz hatta belki de ömrümüz boyunca bir daha göremeyeceğimiz uzaklardaki bir sevdiğimizi anında karşımıza alabiliyoruz ve onunla sesli, görüntülü bir şekilde konuşma imkanı bulabiliyoruz. Yada Çin’den, Almanya’dan, Amerika’dan yada ülkemizin her hangi bir şehrinden almak istediğimiz bir ürünü tek bir tıkla evimize kadar getirtebiliyoruz. Veya ilgi alanımıza göre belkide hiç tanışamayacağımız kişiler ile aynı ortamı paylaşabiliyor, sohbet edebiliyor, fikirlerimizi söyleyebiliyoruz. Hayatımıza bu denli katkılar sağlayan bu sistemin yani internetin bu kadar gelişmesi elbette ki alt yapısının da gelişmesi ile gerçekleşiyor. İnternetin alt yapısını oluşturan ve kullanıcıların bilgi güvenliğini sağlayan sistemlerden bir olan ssl sertifikalarıda hızla gelişerek 256 bit ssl ile internet kullanıcılarına hizmet veriyor.
Bilindiği gibi internete bağlı cihazlar sürekli bir birleri ile veri alışverişi içerisindedirler. Bu veri alış verişi kötü niyetli bazı kişilerin iştahını kabartmaktadır. Bu akıştan elde edecekleri bilgilerle emellerini gerçekleştirebileceklerini düşünen bu kişilere karşı önlem ise 256 bit ssl sertifikaları ile yapılmaktadır.
Peki 256 bit ssl sertifikası nedir? Bilgilerimizi nasıl korur? SSL sertifikaları yanı Secure Socket Layer (Güvenli Yuva Katmanı)iki bilgisayar arasındaki bilgileri şifreleyerek iletir. İnternet kullanıcısının tarayıcısından girilerek şifrelenen bu bilgiler, iletilmek istenilen internet sitesi sunucusuna şifrelenmiş hali ile iletilir ve bu sunucu kendisine özel olan anahtar ile şifrelenen bu bilgileri çözer. Bu süreçte bilgiler 3. kişilerin eline geçse bile şifreli oldukları için faydalanamayacaktır.
Gerçekleştirilen bu şifreleme anahtarının uzunluğu şifrelemenin de gücünü yansıtmaktadır. Normal bir anahtar gibide düşünebilirsiniz. Evinizi açtığınız anahtarın şekli ne kadar sade olursa benzerini üretmek o kadar kolay olacaktır. Ama anahtardaki şekil ve kıvrımlar ne kadar zor olursa üretilmesi o kadar zor olacaktır. Bit kelimesi bilgisayar siteminde 1 sayıyı ifade eder. Bu sayı ise sadece 0 veya 1 değerini almaktadır. Yani 1 bit 2 farklı değer alabilir, 2 bit yanyana gelebilecek ve 0 ve 1 değeri alabilecek 2 sayıdan oluşur ve 4 farklı değer alabilir. 8 bit yan yana gelebilecek ve 0 ve 1 değeri alabilecek 8 sayıdan oluşur ve 256 farklı değer alabilir.
Günümüzde 40 ve 56 bilik sertifikalar güvenirliliğini yitirdiği için artık kullanılmamaktadır. Kullanımına devam edilen 128 bitlik sertifikalar oldukça güvenli olmasına rağmen, kullanıma başlanan 256 bit ssl sertifikaları ile bilgilerin çözülmesi imkansızlaştırılmıştır. 256 bit ssl ile korunan bir bilginin çözülmesi için 2 üzeri 256 farklı kombinasyonun denenmesi gerekmektedir. Buda günümüz koşullarında mümkün değildir.
Yazar hakkında