Bilindiği gibi ssl sertifikaları, internet kullanıcılarının bilgilerini şifreleyen, ilgili internet sitesine şifrelenmiş hali ile ileten protokollerdir. İnternet kullanıcıları bir internet sitesinden alış veriş ederken, alacakları üründen önce internet sitesinin güvenli olup olmadığını kontrol etmektedirler. Alış veriş yapacakları internet sitesine girdiklerinde tarayıcılarının veya koruma programlarının kullanıcıyı güvensiz site olarak uyarması, işleme devam edilmemesine sebep olmaktadır. Böyle bir durumda ssl kontrol işlemi ile sitenin verileri koruyup korumadığı öğrenilebilmektedir.
Ssl kontrol işlemi, sadece kullanıcılar için değil internet sitesi sahiplerinin, sertifikalarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek içinde kullanılmalıdır. Farkında olmadan süresi dolan bir ssl sertifikası müşterilerinizin uzaklaşmasına sebep olacaktır.
Bir internet sitesinde ssl sertifikasının olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki tarayıcıdaki kilit simgesidir. Bir çok tarayıcıda güvenli bir bağlantı kurulduğunda, tarayıcının özelliğine göre sağ veya sol üstte veya altta bir kilit simgesi belirir. Bu kilit simgesi ile birlikte http:// yazısı https:// olarak görülmektedir. Bu iki işaret yoksa bağlantınız güvenli değildir demektir. Bu iki işaret varsa, bağlantınızın güvenli olup olmadığından tam olarak emin olmanız için kilit simgesine tıklamanız ve sertifika bilgilerini incelemeniz gerekmektedir. Sertifika veriliş tarihi, süresi, firma ismi gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.
Ayrıca bazı ssl sertifikaları ile internet sitelerine site mührü sağlanmaktadır. Sitenin her hangi bir yerinde ssl sağlayıcısına ait mührü görmeniz bu sitenin o sağlayıcı tarafından koruma altında olduğunu belirtmektedir. Yine bu mühürde de sertifika tarihleri ve şirket bilgileri yer alabilmektedir.
İnternet sitesini inceleyerek yapılabilecek ssl kontrol işlemi bazen yeterli olmamaktadır. Çünkü bazı art niyetli kişiler özellikle site mührüne benzer resmi sitelerine ekleyerek koruma altında olduklarını izlenimini verebilmektedirler. ssl kontrol işlemini ayrıca ssl kontrol hizmeti sunan sitelerden veya ssl sertifika sağlayıcılarının internet siteleri üzerinden de yapabilirsiniz. Bu sitelerdeki ssl sorgu ekranına ilgili internet sitesinin ismini yazdığınızda sertifika bilgileri karşınıza çıkacaktır. Buradan internet sitesinin koruma altında olup olmadığı, hangi sertifikayı kullandığı, sertifika süresi gibi bilgileri görebilirsiniz.
Bir internet kullanıcısı iseniz bilgi alış verişinde bulunduğunuz internet sitesinin koruma altında olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Çünkü buraya vermiş olduğunuz bilgiler başkalarının eline geçebilir. Koruma altındaki bir sitede bilgileriniz güvence altında olacaktır. Eğer, bir internet sitesi sahibiyseniz mutlaka internet sitenize uygun ssl sertifikası alarak kullanıcıların bilgi güvenliğini sağlamalı ve internet sitenize olan ilgiyi arttırmalısınız.
Yazar hakkında