SSL Nedir Ne İşe Yarar

ileroot

SSL Nedir Ne İşe Yarar

İnternet kullanıcıları, internet üzerindeki işlemlerinde güvenliğe son derece önem vermekte ve genellikle kendilerini güvende hissettikleri internet siteleri ile etkileşimlerini sürdürmektedirler. İnternet sitesini ziyaret eden kullanıcı, tarayıcısında kilit simgesi, yeşil bar, https:// ibaresi veya sitenin koruma altında olduğunu gösteren mühür arar. Bir çok kez duymuşuzdur, “Bilgileriniz 128 bit veya 256 bit SSL ile korunmaktadır”. Bu ibareyi gördüğümüzde bilgilerimizin güvence altında olduğunu düşünürüz. Peki SSL nedir ne işe yarar? Bilgilerimizi nasıl korur?

SSL nedir diye baktığımızda, SSL sertifikası, bir internet sitesini ziyaret eden bir internet kullanıcısı ile internet sitesi sunucuları arasındaki veri akışını şifreleyen, internet kullanıcısının bilgilerinin 3. kişilerin eline geçmesini önleyen, 3. kişilerin eline geçse bile şifreli olduğu için okunmasını önleyen internet protokolleridir.

İngilizce Secure Sockets Layer kelimesinin kısaltması olarak alınan SSL dilimizde Güvenli Giriş Katmanı anlamına gelmektedir.  İnternet sitesi kullanıcısı, tarayıcısına internet sitesinin ismini yazdığında, tarayıcı internet sitesi sunucusundan ssl sertifikasını doğrulamasını talep eder.  SSL sertifikasının adres ve tarih bilgilerinin sunucu tarafından doğrulanmasını takiben internet tarayıcısı, internet kullanıcısına oturumun güvenli olduğunu, ssl sertifikasının türüne göre yeşil kilit, firma ismi, ssl sertifikası sağlayıcısının site mührü gibi işaretlerle bildirir.

Bu doğrulamadan sonra internet kullanıcısının, ilgili internet sitesine vereceği bilgiler şifrelenir ve bu şifreleri sadece internet sitesinin sunucusu çözebilir. Şifreleme işlemleri bilgisayar dilinde 0 ve 1 rakamlarını içeren ve bit olarak tabir edilen anahtarların üretilmesi ile gerçekleşir. Bu sistemde 1 bit bir rakamı temsil eder ve 0 veya 1 değerini alabilir. Günümüzde en çok kullanılan 256 bitlik bir şifreleme demek, yan yana gelecek olan 256 adet rakamla bilgilerin şifrelenmesi demektir. Bu şekilde şifrelenen bilgilerin günümüz teknolojilerinde çözülmesi çok zor ve maliyetli olmaktadır.

SSL ne demek kısaca anlattıktan sonra internet sitesi sahipleri için hangi ssl sertifikası almaları gerektiğine kısaca değinelim.  Bir internet sitesi sahibi, sitesinin başarılı olması, ziyaretçileri veya müşterilerinin artması ve siteye güvenmesi için kullanıcıların bilgilerini güvence altına alması gerekmektedir. Bu amaçla SSL sertifikalarının türüne göre çeşitli alternatiflerden internet sitenize uygun olanı seçmeniz gerekmektedir.

SSL sertifikaları doğrulama türüne göre ve kullanım alanına göre 2 kategoride toplanmaktadır. Birinci kategori olan doğrulama türüne göre ssl sertifikaları:

  • DV (Domain Validation) SSL: Bu sertifikalar çevrimiçi satış yapmayan, bloglar, forumlar gibi az güvenlik gerektiren internet siteleri için kulanılmaktadır ve her hangi bir belge gerektirmeden anında üretilebilmektedirler.
  • OV (Organization Validation) SSL: Bu sertifikalar kullanıcı güvenliğinin daha üst düzeyde olması gereken siteler içindir. Sertifika üretimi esnasında talep eden firmanın bütün bilgileri belgeler ile tek tek doğrulanır.
  • EV (Extended Validation) SSL : En üst düzey güvenliği sağlayan bu sertifika türünde, sitenin güvenli olduğu tarayıcıda yeşil içerisinde kurumun unvanı ile birlikte kullanıcılara gösterilir.

İkinci kategori ise kullanım alanına göre ssl türleri de 3 adettir.

  • Tek Domain / Standart SSL : Sadece bir domain için kullanılabilen sertifikalardır. Alt domainleri kapsamamaktadır.
  • Multi Domain SSL : Bir sertifika ile birden fazla domaini koruyan sertifikalardır.
  • Wildcard SSL :Bir domaini tüm alt domainleri ile birlikte koruyan sertifikalardır.

İnternet sitenizin ihtiyacına göre, ssl sertifikası için çalıştığınız firma ile de görüşerek en uygun seçeneği belirleyerek alabilirsiniz. SSL nedir ne işe yarar başlıklı yazımız son bölümünde ssl sertifikasının zorunluluğundan ziyade internet sitenizin başarısı için gerekli olduğunu belirtmek isteriz.

Yazar hakkında

root administrator